Hur väljer jag rätt högtryckstvätt?
– Jag brukar definiera det som att en högtryckstvätt har ett visst antal tvättar i sig. Ju enklare maskinen är desto färre tvättar har man. Ska du bara tvätta av en bil någon gång per vecka, då räcker den minsta modellen.

Men visst är det svårt att skilja de olika modellerna åt?
– Du vill ha ett högt tryck, men samtidigt en bred stråle så att det går fort att tvätta bilen. Vattnet som kommer ut är i regel alltid rätt så bra oavsett modell, men har kanske inte samma tvättkraft vad gäller bredden på strålen. Faktum är att en maskin med en bredare stråle teoretiskt kan tvätta upp till fyra gånger fortare då den tvättar en bredare yta.

Och om man vill använda högtryckssprutan till mer än bara bilen?
– När man köper sig en högtryckstvätt så kommer man på bra mycket fler användningsområden efter hand. Det kan handla om allt från trappor, dörrar och murar till räcken, plattor, altaner. Ökar du på användningsbehovet då räcker dock inte inte den minsta modellen till.

Är det som med däck, att man får det man betalar för?
– Ja, så är det. Man kan se det som en försäkringspremie. Det är mindre bekymmer med bra märken. Det i sin tur gör att du blir nöjdare med produkten.

Finns det något mer än högtryckstvättar som du kan rekommendera?
– Grovdammsugare, alltså både torr och våtdammsugare, passar alldeles ypperligt för bil och fritidsaktiviteter. Den har en sådan sugkraft att den till och med kan tömma en barnpool. En grovdammsugare fungerar även ypperligt som vanlig dammsugare. Priset är också i regel mycket lägre än vad en vanlig dammsugare kostar.

Är det verkligen billigare?
– Ja, många grovdammsugare ligger från 1 000-lappen och uppåt. Jämför du med en vanlig dammsugare av premiummärke så kommer du inte lika billigt undan.

Vilka tillbehör finns?
– Kärcher skickar oftast med ett grundpaket och det kommer man ofta väldigt långt med. 
De gör att du kan komma ner mellan trånga utrymmen och så vidare. Sedan finns det också ett brett utbud av specialtillbehör, det gäller allt från bilborstar till fälgborstar.

Vad skulle du rekommendera att ha hemma i form av städutrustning?
– En högtryckstvätt är grunden för allt underhållsarbete. En grovdammsugare är också praktisk att ha. Det tredje är en ångtvätt, främst för rengöring av klädslar, textilutrymmen och liknande. Du kan även använda det till glasrutor.