Är Amalfikusten Europas vackraste bilväg?

Amalfikusten (la Costiera Amalfitana) är en av Italiens många natursköna vägar. Belägen på den södra kustlinjen av Den Sorrentiska Halvön profileras sträckan som ”Europas vackraste”. Ett föga ödmjukt anspråk, men med sina slingrande vägar, undersköna vyer och natur landar det inte särskilt långt från sanningen.

Amalfikusten är det gemensamma samlingsnamnet för de byar och städer som samsas mellan städerna Positano och Vietri sul Mare. Färdsätten på de knappa 40 kilometrarna är många, där såväl buss som färja är ypperliga färdmedel när du vill få utrymme att betrakta utsikten allteftersom du tar dig fram.

Som bilist underlättar det om du är lagd åt det mer äventyrliga hållet. Du bör åtminstone inte vara alltför känslig för skarpa kurvor och branta stup. Och när vägen slingrar sig som mest så gäller det att hålla tungan rätt i mun. För många ses dock detta som en extra krydda på semestern, och tar man det bara lugnt så går det alldeles utmärkt.

En annan fördel med att färdas i egen bil, är möjligheten att ta en avstickare till höglandet norr om kusten. I bil kan du också smidigt ta dig hela varvet runt halvön, där bland annat staden Sorrento på västsidan och den legendariska Pompeji i norr är givna sevärdheter.

Hur tät trafiken är längs Amalfikusten beror så klart när på året du planerar att åka dit. Men då området är känt för sitt milda klimat både på våren och hösten så är detta en välbesökt pärla året om. Däremot är trafiken som mest intensiv under högsommaren.

Summa summarum är att Amalfikusten bjuder på upplevelser och skönhet som till och med får de mest luttrade av bilturister att dra efter andan. En skönhet som är väl värd ett besök.

Tre stopp längs vägen:

Vietri sul Mare

Den här lilla staden är av okända orsaker inte lika välbesökt som många av de övriga städerna längs Amalfikusten. Den bjuder icke desto mindre på många guldkorn. Bad, god mat, skön utsikt utsikt över havet och en inblick i den lokala keramikproduktionen. Missa heller inte ett besök i den historiska stadsdelen där det arrangeras marknad varje onsdag.

Villa Cimbrone (Ravello)

I den medeltida kustpärlan Ravello bjuds det inte bara på smäcker musik (Ravello kallas The City of Music). Här finns också ett av Amalfikustens vackraste utsikter. Villa Cimbrone, med anor från 1000-talet är tack vare sina vackra trädgårdar och dramatiska utsikt över Medelhavet en populär skådeplats för såväl vigslar som fester. För den som kan tänkas stanna några nätter erbjuder Hotel Villa Cimbrone 5-stjärnig vistelse.

Maioris strand

Maiori har varit ett populärt resmål ända sedan romartiden. Staden är bland annat känd för att ha Amalfikustens längsta strand, vilken sträcker sig cirka en kilometer längs stadens kustlinje.