Smakfullt i Chianti

Du behöver inte vara en vinfantast för att uppskatta Toscanas frodiga, italienska landsbygd. Det undersköna landskapet är i det närmaste sagolikt när olivlundar, vinrankor och traditionella travertinebyar avlöser varandra utanför bilfönstret. Tillsammans bildar de en upplevelse för alla sinnen. Välkommen till Chiantivägen.

Från Florens beger du dig ut på Toscanas frodiga landsbygd, där de pittoreska vingårdarna snart täcker de soldränkta kullarna. Det är ändå ofrånkomligt att de flesta resenärer som besöker Chantiregionen inte backar god mat och dryck. Här kretsar trots allt mycket kring inmundigandets ädla konst – Det är också just i den här regionen som några av Italiens mest prisbelönta viner produceras.

På vår resa genom Chianti avlöser slott, marknader, vinbutiker, vingårdar och restauranger varandra. I synnerhet vingårdarna är populära resmål – där Castello di Volpaia, Villa Vignamaggio, Castello Verrazzano, Vicchiomaggio och Castello di Brolio är några av de mest berömda. Där har du möjlighet att på nära håll se hur druvorna krossas och var vinet sedan får mogna innan och buteljeras. Det blir så klart också en och annan vinprovning. Se bara till att ringa och boka ditt besök i förväg (glöm heller inte att spotta – det finns många viner att testa).

Med vinet följer också maten. Faktum är att den toskanska maten är en upplevelse i sig. Matkulturen baseras på enkla råvaror – faktum är att Toscanas långa mattradition bygger på ”fattiga” rätter som kunde framställas billigt, en nödvändighet för att kunna överleva då det begav sig.

Med tiden har den lokala matlagningen, tack vare basvarornas höga kvalitet och rena smaker, blivit känt världen över. Bland annat har det toskanska brödet och den lokalt producerade jungfruoljan satt sin prägel på dess kulinariska profil. Andra regionala rätter värda att testas är grillade stekar och vilträtter, samt Ribollita – en rustik grönsakssoppa med svartkål och cannellinibönor. En rätt som ursprungligen lagades i skördetid när matlagningen måste sköta sig själv hemma på spisen.

Tre stopp längs vägen:

Florens
Huvudstaden i Toscana har en lång historia och omnämns i skrifter redan 59 f.Kr. Under medeltiden blev Florens centrum för den konstnärliga verksamhet som än idag präglar staden. Missa framförallt inte Florens historiska centrum som 1982 sattes upp på Unescos världsarvslista.

Chianti Fiorentino-regionen
I Chianti Fiorentino produceras några av Italiens mest prisbelönta röda viner. Ta dig tid att besöka åtminstone ett slott med vingård för en vinprovning.

Greve
Den pittoreska medeltidsbyn Greve bjuder årligen in till Chiantiregionens viktigaste vinfestival. Strosa runt och titta på stora torgets berömda arkader, marknaden och hantverksbutikerna. Greve är också den berömda navigatören Giovanni da Verrazzanos födelsestad.

Läs mer om Chianti-vägen www.chianti.it