Fäbodvägen – en jämtländsk resa genom kulturhistorien

Har du hört talas om vägen mellan Börtnan och Persåsen? Chansen är kanske inte överdrivet stor, men på denna relativt korta sträcka passerar du 30-talet fäbodar, som dels gett namn åt vägen vi färdas på men också representerar en epok som tar oss cirka 300 år tillbaka i tiden.

På Oviksfjällens sydsluttningar, ett fjällområde i västra Jämtland, slingrar sig Fäbodvägen fram. Sträckan förbinder samhällena Börtnan och Persåsen. Längs vägen ligger ett stort antal fäbodar i varierande skick. Fäbodana stammar från 1700-talet och representerar ett stycke genuin kulturhistoria. Flera av fäbodarna ligger i anslutning till vägen, samtidigt som andra nås via körbara skogsvägar. Och så finns det fäbodar ute i periferin som kräver en uppsättning pigga ben som orkar trampa de gamla stigarna.

Fäbodarna vi möter har alla välsignats med vackra namn som Hällbersbuan och Bjensbuan. Halvvägs mellan Börtnan och Persåsen ligger dock ett exemplar som utmärker sig lite mer än de övriga – åtminstone sett till vad som serveras därinne. Långbuan är sommartid öppen för besökare som vill inmundiga en våffla tillsammans med ett par koppar klassiskt kokekaffe. Detta görs i gott sällskap av killingar och getter.

Som du märker bjuder Fäbodvägen, sin relativt korta sträckning till trots, på en hel del guldkorn. Men vi har fortfarande ett stopp kvar. I Arådalen ligger vallen Östra Arådalen, en fäbod som i konkurrens med slott och herresäten runtom i Europa har förärats med det internationella byggnadspriset Europa Nostra.

Så har du vägarna förbi, eller känner för en omväg väl värt besväret. Sväng förbi Ovikens socken.

Tre stopp på vägen:

Långbuan
Halvvägs till Börtnan kan du stanna till vid Långbuan, där det sommartid serveras nygräddade våfflor och gott kokekaffe. Mellan borden springer killingar och getter. Precis som i forna tider … nåja, mysigt är det i alla fall.

Östra Arådalen
Tilldelades 1991 det internationella byggnadspriset Europa Nostra. En fäbod som fortfarande är i drift.

Wikners i Persåsen
Stanna till vid Leif och Margith Wikners snickargård i Persåsen. Här samsas snickeri, stugby, hotell, konferensanläggning och restaurang inom ramarna för kreativitet och upplevelser.

Källa: dahlfors.com