Grossglockneralpvägen – sommarens höjdpunkt

Nu är det dags att blicka uppåt. Väldigt mycket uppåt. Grossglockner är Alpernas majestätiska bergmassiv som med sina 3 798 meter över havet är Österrikes högsta punkt. Hit når du på ett sätt: genom Großglockner Hochalpenstrasse. Vägen bjuder på en unik panoramavy över mäktiga berg och glaciärer.

Vägen leder dig in i hjärtat av nationalparken Hohe Tauern. Via berg, blommande alpina ängar, väldoftande skogar, massiva klippor och is når du slutligen foten av berget Grossglockner. Här väntar en 48 kilometer lång naturupplevelse som bär dig på alpina vägar – en sammanlagd stigning på totalt 2 504 meter.

Grossglockneralpvägen är endast öppet sommartid, och med närmare en miljon besökare per säsong är det av Österrikes mest välbesökta platser. Men det handlar inte bara om turism. Området utgör också en viktig del av Österrikes kulturhistoria. Och kanske är det hemligheten bakom dess popularitet – mixen av upplevelser, kulinariska njutningar och friluftsliv.

Grossglocknerpasset är inte bara idealisk för den bilburne. Vägen tillryggaläggs årligen av tusentals motorcykelfantaster. Hit trampar även många cyklister som vågar sig på att besegra stigningarna helt för egen maskin.

Tre stopp längs vägen:
Nationalparken Hohe Tauern
Österrikes största nationalpark och ett Mecka för den erfarne friluftsälskaren. I nationalparken finns många klättrings- och vandringsleder. Här erbjuds även guidade vandringar.

Automatisk tidtagning
Gillar du att cykla? Är du tävlingsinriktad? Mellan Ferleiten och Fuscher Törl har du möjlighet att klocka din framfart. Det kostar endast 2 Euro. Har du vad som krävs att slå dig in på den officiella rankinglistan (topplistan finns tillgänglig på nätet)?

Swarovski-observatoriet
Bara ett par minuter från besökscentret Kaiser Franz Josefs Höhe ligger en arkitektonisk höjdpunkt, både bildligt och praktiskt talat. Från denna utkikspost får du en häpnadsväckande panoramautsikt över Österrikes högsta berg och Pasterze – östra Alpernas längsta glaciär.

För mer information om Grossglockneralpvägen besök www.grossglockner.at