Highway 1 – en världskändis bland bilvägar

Solen, värmen, vyerna, avstickarna och metropolerna. Det är svårt att inte bli förförd av klassiska Highway 1, vägen som löper längs Kaliforniens västkust och förbinder städerna Los Angeles och San Francisco. Sträckan bjuder på en av världens vackraste och mest varierande bilfärder. Och redan någon timma utanför Los Angeles tar naturen över.

Highway 1 är en världskändis i bilvägskretsar. Men vägsträckan går under fler namn: Pacific Coast Highway och California State Route 1 hör till de vanligaste. För att krångla till det ytterligare är Highway 1 en rutt som ”lånar” ett kluster av motorvägar, landsvägar och ibland även gator från andra sträckor. Låter det krångligt? Låt oss säga så här: en GPS kanske inte är det bästa alternativet. Det kan löna sig att köra old school – med en gammal hederlig vägkarta eller guidebok.

För gemene man börjar och slutar Highway 1 i metropolerna Los Angeles och San Fransisco. Officiellt börjar vägen dock i Dana Point, en och en halv timme söder om Los Angeles, och slutar i Mendocino County norr om San Fransisco. Oavsett var du börjar får du däremot möjlighet att uppleva västkustens hela spektrum av urbana miljöer och naturupplevelser. Från Malibu Beach utanför Beverly Hill, LA skär Highway 1 genom den amerikanska mijön som smör. Över berg, längs sandstränder, genom storstäder och mindre samhällen och förbi naturområden.

Namnet till trots präglas Highway 1 till stor del av enfilig landsväg och smala passager som slingrar sig längs Stilla Havets kustlinje. Ett tips: Stressa inte – ta god tid på dig. Följ några vandringsregler. Stanna till på ett av de otaliga rastplatserna för att njuta av utsikten och ett fototillfälle. Faktum är att du behöver inte vara någon friluftsentusiast för att uppskatta naturen här. Glöm bara inte att ta med bekväma skor.

Om du låter resan ta sin tid bör du efter ett par/tre dygn närma dig San Fransisco. Du har då tillryggalagt knappt 70 mil längs en av USA:s legendariska bilrutter. Då kan det vara skönt med lite storstadspuls som omväxling. Och vilken stad passar då bättre än fantastiska ”City by the Bay”?

Tre stopp längs vägen:

1. Carmel-by-the-Sea
Charmig miljonärsby där Hollywoodlegendaren Clint Eastwood har varit borgmästare. Den lilla staden erbjuder på gott om trevliga restauranger. En promenad ner till stranden för att se solnedgången är också ett måste.

2. Pebble Beach Golf Links
Lirar du golf? I så fall är en runda på en av PGA-tourens mest välkända golfbanor ett måste. Pebble Beach är belägen på Monterey-halvön och löper längs med stranden. Banan öppnades redan 1919. Bland annat har US Open spelats här fem gånger, senast 2010.

3. Hearst Castle
1919 lät tidningsmagnaten William Randolph Hearst ta första spadtaget till sitt drömpalats. Hearst Castle, som ritades av arkitekten Julia Morgan, färdigställdes 1947 och är ett överdåd av lyx och dålig smak – det senare bara adderar till tjusningen. Ta en guidad rundtur, var redo att bli hänförd och förfärad på en och samma gång. Boka ditt besök i förväg på Hearstcastle.org.