Höga Kustenslingan – ett svenskt världsarv

Den här månaden beger vi oss till Norrlands östkust. Från Högakustenbron i söder till det lilla fiskeläget Skeppsmaln i norr sträcker sig ett av Sveriges mest sevärda världsarv. Höga Kusten utsågs till världsarv 2000. Skälet till utmärkelsen är områdets minst sagt säregna landhöjningsgeologi. Genom hela härligheten skär E4:an som en kniv genom varmt smör och förbinder områdets olika sevärdheter för den som törstar efter äventyr, natur och unika smakupplevelser.

Naturnära toppupplevelser
För tidigare besökare är Höga Kusten synonymt med det 294 meter höga Skuleberget som resligt sträcker sig mot himlen i Skuleskogens nationalpark, väster om E4:an. Det finns två sätt att ta sig till toppen. Den enklaste vägen är via den 1 075 meter långa linbanan som tar dig non-stop hela vägen upp. Alternativ två går via bergets sydsida, där du kan vandra upp längs slalombacken. Oavsett väg sitter det alltid gott med en fika efteråt på Toppstugans restaurang.

Många sevärda avstickare
För bilisten är Höga Kustenslingan välskyltad om du vill göra sevärda avstickare i världsarvsområdet. Den södra slingan, som sträcker sig ut mot kusten, bjuder på såväl idylliska badmöjligheter som vackra fiskelägen. Ett stopp väl värt att göra är Berghamns fiskeläge, där du kan handla färsk sik och lax från en obemannad kyl. Pengarna lägger du i den intilliggande kassalådan. Södra slingan leder så småningom tillbaka till E4:an. I höjd med centralorten Nora kan du istället svänga av norrut via norra slingan. Nordingrå är närmaste stora knutpunkten. Det här är ett område som när den senaste inlandsisen drog undan för cirka 10 000 år sedan bara hade toppen av Dalsberget som stack upp ur det hav som bildats. Sedan dess har Nordingrå sakta men säkert och majestätiskt höjt sig ur vattnet och bjuder idag på undersköna vyer och omgivningar.

Populärt surströmmingsmuseum
Utöver sina vackra vyer förknippas Höga Kusten också med surströmming. För dig som uppskattar denna tvivelaktigt doftande delikatess rekommenderas en tur till världsarvets nordligaste utpost. En mil nordost om Örnsköldsvik pekar skyltarna vidare mot fiskeläget Skeppsmaln. Här, inhyst i en cafébyggnad, ligger Fiskevistet – Surströmmingsmuseum. Fiskevistet presenterar traktens kulturhistoriska arv som fiske-, lots- och fyrväsende. Här kan den ovane surströmmingskonsumenten få en föraning om vad som väntar genom att sticka näsan i den tunna som finns utställd på gården.

Gófika på k-märkt konditori
Det finns som sagt mycket att uppleva i denna undersköna del av Sverige. Men ingen resa är komplett utan en riktig gófika. Så missa för allt i världen inte ett besök på k-märkta Wästerlunds konditori som ligger strategiskt placerad vid Högakustenbrons södra brofäste. Det välbesökta konditoriet har med åren uppnått kultstatus. Hit har även många kändisar sökt sig genom decennierna. Som ett bevis på detta hänger signerade porträtt på bland andra Monica Zetterlund, Gunnar Sträng och Zarah Leander på konditoriets veranda. Här kan du luta dig tillbaka, inmundiga ett gediget bakverk och reflektera över de många upplevelser som Höga Kusten bjudit på. Livet deluxe.

Tre rekommenderade stopp längs vägen:

Rövargrottan i Skuleberget
I århundraden har det funnits sägner om troll och rövare kring Skuleberget och Skuleskogen. 160 meter upp på Skulebergets ena sida ligger Rövargrottan, ett populärt besöksmål såväl för utsikten som för att få uppleva sägnen om Rövarna i Skuleskogen.

Mannaminne
Mastodontkonstverk där paret Barbro och Anders Åberg har byggt upp en minst sagt originell miljö. Här finns alltifrån gamla tågvagnar, till flygplan och installationer. Utställningen växer kontinuerligt och entréavgiften är frivillig.

Högbondens fyr
Unna dig en övernattning på vandrarhemmet i den gamla fyrvaktarbostaden på ön Högbonden. Ön passar även utmärkt som mål för en dagsutflykt. Turbåten m/s Ronja anländer (från Barsta och Bönhamn)fyra gånger per dag under högsäsong.

Källa: Vi Bilägare