Indalsleden – Sveriges vackraste turistled

Skönhet kan ha många ansikten. Men det finns en typ av odiskutabel skönhet som är universell: den orörda naturen. Kanske är det därför som så många väljer att ta omvägen om Indalsleden som sträcker sig via väg 87 mellan Östersund och Sundsvall. Här, vid Indalsälvens dalgång från Jämtlandsfjällen till Sundsvallsbukten, bjuds du på en vidunderlig naturupplevelse som skulle få vem som helst att bli religiös.

En rutt där allt ingår

Indalsleden fångar naturens hela spektrum. Rutten binds samman av två hav: Bottenhavet och Atlanten. Däremellan varierar landskapet timme för timme. Det blir aldrig långtråkigt. Landsbygd och vildmarksområden varvas med en fullkomlig fjällvärld med höga berg och djupa dalar. Med bara ett par timmars skillnad kan du å ena sidan fiska röding i undersköna Lödö vildmark, för att en stund senare njuta av utsikten på Åstöns klippor vid Bottenhavets kust.

 

Inte bara natur

Om sträckan utmed Indalsleden kännetecknas av naturens mångfald, gäller detsamma de kulturella upplevelserna. Här finns mängder av saker att hitta på, såväl sevärdheter och aktiviteter för hela familjen. Musik, måleri och hantverk blandas med spektakulära byggnadsverk och kulturhistoriska platser. Allt från herrgårdar med anor från industrialismen till historiska vingslag i skogshemman från 1700-talet.

 

Du behöver heller inte oroa dig för att gå hungrig. Matställen och trevliga caféer finns det gott om. I synnerhet under sommarhalvåret, men många av dem har öppet året runt. Ofta finns dessa kulinariska upplevelser strategiskt placerade i anslutning till ruttens sevärdheter och aktiviteter.

 

Hur bekväm är du?

Längsmed Indalsälven finns det gott om valmöjligheter när det kommer till övernattningsmöjligheter. Naturälskaren har åtskilliga platser där hen med gott samvete kan slå upp sitt lilla tält och bli ett med naturen. Samtidigt kantas vägen av fräscha motell och hemtrevliga pensionat. Om du däremot vill slå på stort rekommenderas att du söker dig till de något mer påkostade hotellen i till exempel Sundsvall, Östersund, Åre och Trondheim.

 

Tre bensträckare på vägen:

 

1. Döda fallet

Där Döda Fallet skapades fanns fram till år 1796 ett av Sveriges mest storslagna vattenfall. Den väldiga Storforsen hade en fallhöjd på 35 meter och låg nedanför Ragundasjön i Indalsälven. Forsen skapade dock stora problem vid timmerflottning och man tog itu med problemet genom att leda om vattnet via en kanal förbi forsen. Den 6 juni 1796 hände dock det som inte fick hända. När vårfloden kom brast grusbarriären vilket resulterade i den största kända naturkatastrofen i Sverige i historisk tid. Idag kan du gå guidade turer i området, ströva fritt i fallet eller testa vandringslederna.

 

2. Kung Chulalongkorns paviljong

År 1897 besökte den thailändske kungen Chulalongkorn V Sverige för den Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm. I samband med besöket gjordes också en resa till Norrland. På regentens resa längsmed Indalsälven stannade han bland annat till i dalgången vid jämtländska Utanede. För att hedra kung Chulalongkorn V:s besök uppförde man 100 år senare en thailändsk paviljong – den enda i sitt slag utanför Thailand.

 

3. Gudmundstjärn

Hårt arbete, starka kvinnor, uppfinningsrikedom och uthållighet har präglat livet på Gudmundstjärn. Sedan 1778 och har gården brukats av samma familj i fem generationer, ända fram till 1944. Gården kom under andra hälften av 1800-talet att utvecklas till ett skogshemman med ett väl utvecklat självhushåll. Sedan 1983 är Gudmundstjärn klassat som byggnadsminne och naturreservat.

 

Läs mer på www.indalsleden.se