Kerry-ringen – ett irländskt kuttersmycke

Vem älskar inte en väg som lockar med ett dramatiskt landskap. Ring of Kerry – eller Kerry-ringen på Irlands sydvästra spets anses av många bjuda på landets vackraste vyer. Följ med på 17 mil av naturlig perfektion.

Det sägs att besöka halvön Iveragh och grevskapet Kerry utan att utforska Kerry-ringen, är som att besöka Irland, utan att dricka pint med Guinness. Det är något som bara ska göras.

Många söker sig till Kerry-ringen för dess mångfacetterade natur som skiftar mellan subtropisk vegetation i nationalparken Killarney och norra Atlantkustens hissnande utsikter. Men ringvägen guidar dig inte bara genom ett majestätiskt landskap och aktiviteter som golf, vattensport, fiske, ridning, vandring och cykling. Här gör du också en historisk resa när du passerar fornlämningar från järnåldern ända till de naturliga spår som skapat av istidens obönhörliga hand redan för 10 000 år sedan.

Så trots att Kerry-ringen ”bara” är 17 mil lång, finns det all anledning i världen att ta god tid på sig. Ringvägen erbjuder mängder av charmiga övernattningsmöjligheter, där du har möjlighet att bo hemma hos en irländsk familj. Hela 107 Bed & Breakfasts finns längs Kerry-ringen med priser från 49 Euro per natt.

Tre rekommenderade stopp längs vägen:

Ladies view:

Cirka 16 km från staden Killarney väntar Ladies view – utkiksplatsen som bjuder på en imponerande panoramavy över Killarneys tre floder: Lough Leane, Muckross Lake och Upper Lake.

 

Celtic Steps Show (Killarney):

Den här showen ett måste för dig som fascineras av irländsk dans och folkmusik. Celtic Steps spelas årligen mellan april till mitten oktober. För biljetter och mer info besök www.celticsteps.ie

Ogham Stones:

Ogam, även kallat det keltiska träalfabetet” var Irlands första dokumenterade skriftspråk som dateras tillbaka till tidig medeltid. Systemet utgjordes av en tidig form av iriska kombinerat med det romerska alfabetet. Några fina exempel på dessa runlika skrivtecken går att se mellan byn Beaufort och bergspasset Gap of Dunloe.

Vill du veta mer om Kerry-ringen? Besök www.ringofkerrytourism.com