Mittelrhein – Rhendalens omslagsflicka

I vårt sökande efter Europas bästa och skönaste temavägar har turen den här gången kommit till sträckan mellan de tyska städerna Koblenz och Rüdesheim. Mittelrhein anses av många som Rhendalens vackraste delar. Här bjuds det på natursköna vyer, branta vinberg, vinorter, borgar och mycket mer.

Historiens vingslag 
Du känner säkert igen miljön - romantiska fotografier som visar slott och ruiner, pittoreska medeltida städer längs floden och prunkande vingårdar. Mittelrheins skönhet har kommit att bli ansiktet utåt för hela Rhendalen. Faktum är att det här är en av få platser i Europa där verkligheten i mångt och mycket överträffar det man ser på bild. Kulturlandskapet är unikt. I centrum står floden Rhen som skär genom områdets bergsrygg vars branta sluttningar har använts för vinodling sedan 1000-talet. Under medeltiden var detta den viktigaste handelsvägen mellan Nordsjön och Alperna. Det lade grunden till att det byggdes städer och slott. Den smala landremsan som löper längs floden är än idag ett livs levande tidsdokument som bevarat arkitektur och kulturhistoriska minnesmärken.

På UNESCOs världsarvslista
Den unika blandningen av natur och kultur satte 2002 tyska Mittelrhein på UNESCOs exklusiva världsarvslista. Men det här är inte bara en plats för kulturhistoriskt frosseri. Att tillryggalägga sträckan mellan Koblenz och Rüdesheim med bil bjuder på en rad ypperliga stopp längs vägen. Det må låta som en klyscha, men här finns något för alla – från vingårdar för livsnjutaren, till utmanande cykel- och vandringsleder för friluftsmänniskan.

Tre bensträckare längs vägen:

1. Mittelrhein Marathon
Egentligen kvalar kanske inte 42 kilometer löpning in under definitionen ”bensträckare”. Men i virrvarret av storstadsmarathon i New York, London, Stockholm bryter Mittelrhein Marathon av på sitt alldeles unika sätt. Sträckan tar löparna genom undersköna landskap med vyer som gör löpningen till en njutning. Även när det gör som ondast. Läs mer på www.mittelrhein-marathon.de.

2. Medeltidsfestivalen i Oberwesel
Spectatulum in Oberwesel har i över 20 år lockat besökare som vill uppleva äkta, autentisk medeltidskänsla. Det blir musik, riddare och parader för hela slanten. Som Ivanhoe på nyårsdagen, fast bättre. Festivalen anordnas vartannat år.

3. Båtresor på Rhenfloden
Att åka båt på Rhen är en upplevelse i sig. Det finns gott om alternativ för dig som vill ta en paus från bilåkandet och få ett mer vattennära perspektiv på omgivningarna.

Läs mer på www.welterbe-mittelrheintal.de