Riksettan

En gång var vägen Riksväg 1 Sveriges pulsåder. Riksettan är numera det kommersiella och populärkulturella namnet på landsvägen som band samman Stockholm och Helsingborg mellan åren 1945 och 1962. I turistsammanhang är det främst sträckan mellan Vaggeryd och Markaryd som marknadsförs under namnet Riksettan.

Turistvägen löper längs Riksväg 1:s ursprungliga sträckning som var en förbindelselänk under efterkrigstiden. Riksettan löper idag parallellt med både E4:an och ån Lagan, vilket skapar möjligheter till en betydligt mer avslappnad och naturskön tripp än Europavägens obönhörliga tempo som oftast avverkas med skygglapparna på.

Turistvägen sträcker sig från Vaggeryd i norr genom Värnamo, Ljungby och Markaryd till Örkelljunga i söder. Här avlöses det vackra natur- och kulturlandskapet med jämna mellanrum av gamla samhällsidyller, som en gång i tiden sjöd av liv. Flera av dessa samhällen bär än idag på charmiga Route 66-vibbar.

Riksettan lämpar sig för såväl bil och motorcykel som cykel.

Tre stopp längs vägen:
Riksettanrallyt
Anordnas varje år på Kristi Himmelsfärdsdag. En gemensam bilkortege med äldre och nyare fordon åker längs Riksettan. Många av deltagarna är klädda i tidsenliga kläder. 
Färden går från Örkelljunga i söder till Vaggeryd i norr.

Fynda i Ljungby
Ljungby har inte bara tre unika museer: Ljungbergsmuseet, Sagomuseet och Begravningsmuseet – längs vägen finns också gårdsbutiker, antikvitetsaffärer och ”loppisar”.

Centralkonditoriet i Markaryd
Centralkonditoriet som inte genomgått några stora förändringar sedan 1962. Härifrån är det inte heller långt till Smålandet där du i egen bil kan färdas på älg- eller bisonsafari.