Sagavägen – från ett världsarv till ett annat

Det var en gång en väg, och den vägen gick från kust till kust – från Örnsköldsvik i Ångermanland, ända till Brönnöysund vid norska Atlantkusten. Den 67 mil långa resan bjuder på massor av spännande upplevelser och en mångfacetterad natur som alltid visar sig från sin bästa sida, oavsett om det är varm högsommar eller snöbetäckt vinter. 

Lägg därtill ypperliga möjligheter till friluftsliv och äventyr. 

Men innan vi kommer till varför den kallas Sagavägen, så låt oss för ett kort tag nämna den fantastiska naturupplevelsen. Längs vägen finns det gott om avstickare för dig som vill känna dig ett med naturen. Här kan du göra allt från att pröva fiskelyckan i det digra nätverk av älvar och insjöar som finns. Här kan du också ge dig ut på en kanottur. Eller varför inte ställa bilen en längre tid och öluffa i de norska och svenska skärgårdarna. Här möts vatten och fjäll, vilket också är en av de främsta anledningarna till att så många väljer att resa längs Sagavägen, oavsett årstid.

Men vad kommer då namnet ifrån?
De historiska spåren duggar tätt längs hela Sagavägen. Människorna sökte sig tidigt till dessa breddgrader, vilket har skapat gott om kulturhistoria som genom århundraden har närt sagor och sägner som slagit rot i området. Här ryktas det om att vittror, stalofolk, jättar smyger i krokarna. Sagavägen tar dig med på en spännande resa bland äventyr, historier och sägner. Det berättas om allt från jättar och troll, älvor och sjöodjur till rövare, alla med anknytning till lokal svensk, norsk och samisk folktro.

Men det är inte bara sägner och orörd natur som präglar Sagavägen. De samhällen som du passerar längs vägen bjuder på gott om möjligheter till upplevelser för både vuxna och barn. Här finns allt från äventyrsbad, golfbanor till konst, shopping och lokala matupplevelser.

Tre stopp längs vägen:

Sagostigar 
Längst Sagavägen finns det gott om rastplatser med sagostigar som levandegör de sägner som lever kvar inom regionen. Sagorna får liv genom målningar, skulpturer och texter. Den skarpsynte kan till och med se näcken sitta och spela i en bäck längs vägen.

Fjällvandra
Sugen på en utmaning? Ställ bilen och sök dig till regionens markerade klättringsleder i natursköna omgivningar. Ett äventyr längs vattendrag, frodiga dalstråk, upp på berg och fjälltoppar.

Historiska marknader
Sagavägen var en gammal handelsväg med många traditionella marknader. Några av dessa historiska marknadsplatser har nu fått nytt liv och bjuder på gott om upplevelser. Gå runt bland marknadsbodarna och känn miljön. Fynda bland samiskt hantverk, lokalt producerade livsmedel och läderarbeten.

För mer information om Sagavägen besök www.sagavegen.com.

 

Källa: Sagavegen.com