Sagoväg (mellan Bremen och Hanau)

Låt oss ta er med på en resa till Sagornas värld, där du får stifta närmare bekantskap med karaktärer som Askungen, Törnrosa och Snövit och de sju dvärgarna. Nej, det handlar inte om en tripp till Disneyland i Paris.

Vi talar om Sagovägen mellan tyska städerna Bremen och Hanau – en temaväg som sträcker sig 60 mil längs med de städer och småbyar där bröderna Grimm – de verkliga upphovsmännen till dessa legendariska sagokaraktär – verkade under sin levnadstid.

Anrik kulturregion
Från Hanau, i Frankfurts avkrokar till Bremen i norr erbjuder Sagovägen (Deutche Märchen Strasse) en palett av upplevelser för hela familjen. Längs de 600 kilometrarna väntar en charmig blandning av kultur och historia, förtrollande medeltidsstäder, korsvirkeshus, slott, fästningar, museer och urbant storstadsliv. Många av upplevelserna som står att finna längs vägen sluter upp kring den sagotradition som präglat trakten i över 200 år. I synnerhet står bröderna Jacob och Willhem Grimms sagor i centrum.

För den sagofrälste
Både karaktärer och legender från litteraturens värld hålls vid liv genom årliga festivaler, utomhusteatrar och museer. I många sammanhang får barnen även möjlighet att få träffa sagokaraktärer som Askungen och Snövit i egen hög person. Upplevelserna ligger som på ett pärlband från stad till stad längsmed vägen och gör det till ett tacksamt resmål året runt.

Magiska naturupplevelser
För den som vill variera sagolegenderna med naturupplevelser, så är landskapet i området minst lika förtrollande som sagorna själva. Landsbygden går längs den låga tyska bergskedjan Kinzigs dalgångar, varvat med tät skog och charmiga älvdalar. För den ombytlige finns också gott om möjligheter att upptäcka landskapet till fots eller med cykel. Området kryllar av regionala och nationella cykelvägar som bjuder på magiska upplevelser längs böljande dalgångar.

Tre rekommenderade stopp längs vägen:

Sagoveckan i Bad Sooden-Allendorf
Sagoveckan, årligen återkommande i april månad, bjuder på ett varierat program för både barn och vuxna. Med barnteater, sagouppläsningar, musikkvällar, vandringar och guidade turer. Läs mer på www.maerchenwoche.de.

Bröderna Grimm Museet
Grimm-museet i staden Kassel berättar historien om bröderna bakom många av vår tids mest kända sagor och sagokaraktärer.

Hämelschenburg
Slottet Hämelschenburg i Hameln byggdes 1588 och är idag en välbevarad tidsportal för dig som vill uppleva renässanstiden. Här finns det gott om historiska rundvandringar och guidade turer som tar dig över 550 år tillbaka i tiden.

Om du vill titta närmare på Sagovägen så hittar du fler tips och paketresor på www.deutsche-maerchenstrasse.com