Vidunderlig skönhet över Sankt Bernhardspasset 

Jakten på natursköna bilvägar fortsätter. Den här månaden tar vi en alldeles särskild omväg, över Sankt Bernhardspasset (San Bernardino) som förbinder nordvästra Italien med Schweiz. Passets topp sträcker sig 2469 meter över havet. Vägen dit är en upplevelse i sig, med en genomsnittlig lutning på smått hisnande 6,2 grader.

Vi tar alltså sikte mot himlen på den 24,4 kilometer långa stigningen. Passet omnämndes redan av Julius Caesar i hans De Bello Gallico. Passvägen tjänade historiskt som en viktig transportled, men sedan det officiella öppnandet av den sex kilometer långa Sankt Bernhardtunneln 1967, så har vägen över – istället för igenom passet – fått betydligt mindre betydelse. Originalvägen har istället gått över till att bli en naturskön turistväg.

På grund av klimatet så är datumfönstret begränsat för den som vill ta sig hit. Normalt sett öppnar passet i juni, beroende på snöläget och håller öppet cirka 4-5 månader.

Sankt Bernardspasset är en riktigt härlig upplevelse med vidsträckt utsikt över de djupa dalgångarna. Det höga läget innebär också en möjlighet att ta en kort paus från sommaren. Här kan du nämligen uppleva snö under den tid på året då temperaturerna kan krypa över 30 grader i låglandet. Vägens beskaffenhet varierar också den. Allt beror på vilken sida av den italiensk/schweiziska gränsen du befinner dig. På den italienska sidan är vägen bredare och har försetts med vägräcken. På den schweiziska sidan är den däremot smalare och saknar till större delen vägräcken.

Hur som helst är Sankt Bernhardspasset en underskön upplevelse för alla som uppskattar natursköna alpvyer. Och inte är alltför höjdrädd.

Missa inte:
Vid passhöjden på den schweiziska sidan ligger Hospice du Grand-Saint-Bernard. Ett gästhem och kloster uppkallat efter sin grundare Saint Bernard of Menthon. Klostret grundades 1049 och är vackert beläget vid en sjö som är frusen året om. Klostret är bland annat är känt för sin tidigare avel av sankt bernhardshundar.

Läs mer på www.gsbernard.net