Silvervägen – 100 mil som är guld värd

För över 2 000 år sedan byggde romarna Silvervägen. Syftet var att främja handel och att göra det enklare med truppförflyttningar. Längs den cirka 100 mil långa transportsträckan radar idag några av Spaniens vackraste städer upp sig som ett exklusivt pärlband, från andalusiska Sevilla i söder till turist- och universitetsstaden Gijón i norr.

Den som väljer att tolka vägnamnet bokstavligt och hoppas att kunna få följa historien om silver som handelsvara kommer att bli besviken. Benämningen uppkom på grund av ett fonetiskt missförstånd. Under en muslimsk epok kallades den gamla för ”Vía alblata” som i sin tur kommer från uttrycket ”Vía delapidata” (stensatt väg). Uttrycket påminde om namnet på den ädla metallen plata (silver). Namnet kom därför att bli Vía de la Plata, Silvervägen.

Det må vara hänt att vägsträckningen idag har tappat lite av sitt ursprungliga syfte som handelsled. Idag agerar Silvervägen (under namnet Ruta de la Plata) istället som en kulturlogistisk ryggrad som genom 4 regioner och 7 provinser förbinder några av den iberiska halvöns historiskt mest utmärkande städer. Genom ett fascinerande landskap med storslagen natur kan du outtröttligt rulla hela sträckan och blanda moder jords vackraste scenerier med städer som vart och ett bär på sitt unika historiska arv.

Tre rekommenderade stopp längs vägen:

1. Kyrkorna i Zamora
Zamora är en stad i regionen Kastillien, nära gränsen till Portugal. Staden kännetecknas av de 24 katolska kyrkor i romansk stil, bland dem den kända Catedral de Zamora, ett mästerverk som byggdes mellan 1151 och 1174.

2. Cáceres – ett världsarv
Cáceres är huvudstad i provinsen med samma namn. Staden som funnits med på Unescos världsarvslista sedan 1986 bjuder på många arkitektoniska upplevelser.

3. Fotboll i Sevilla
Sevilla är Spaniens fjärde största stad och hemvist för den anrika fotbollsklubben Sevilla FC som spelar i den spanska förstadivisionen. Lagets hemmaarena Estadio Ramón Sánchez Pizjuán är enligt många känd för sin goda stämning. Väl värt ett besök om du uppskattar fotboll i yppersta världsklass.

Läs mer om upplevelserna som väntar längs Silvervägen på www.rutadelaplata.com