Ullapool

I själva verket sträcker sig kuststräckan mellan skotska Ullapool och Kyle of Lochalsh inte mer än 8 mil fågelvägen. Men vi som sitter fastnitade i evolutionens vingbefriade skruvstäd får snällt sätta sig i bilen och färdas de dryga 24 milen längs höglandets slingrande kustvägar. Och det är värt varje kilometer.

Natur och djurliv
För dig som gillar upplevelser under bensträckarna bjuder vägen mellan Ullapool och Kyle på mängder av aktiviteter och sevärdheter. Båtutflyter är en viktig del av turistnäringen i området, och bjuder på mänger av alternativ för dig som vill utforska närliggande öar och djurliv. Båtturerna är oftast mellan två till fyra timmar långa, vilket är en stor fördel när du vill vara spontan med dina utflykter.

Mängder av friluftsaktiviteter
Sträckan Ullapool-Kyle bjuder också på friluftsaktiviteter för alla smaker. Har du spring i benen är det enkelt att hyra din egen bergsguide och ge dig upp på högländernas toppar. Om du däremot föredrar att vila benen, men samtidigt inte vill tumma på upplevelsen finns det möjlighet att göra utflykter på till häst. 

Stadsliv
I båda ändarna av vår rutt väntar två fantastiska småstäder. Ullapool är med sina drygt ettusen invånare, trots sin litenhet, den största orten på milsvids avstånd. Staden är vida käns som musik- och kulturcentrum, där det årligen arrangeras en rad musikfestivaler. Bland de större är The Ullapool Guitar Festival och inte minst The Loopallu Music Festival som dubblar antalet invånare när det går av stapeln. 

24 undersköna mil från Ullapool når du så småningom det pittoreska kustsamhället Kyle of Lochalsh. Samhället är transport- och handelscentrum i området, men också en knytpunkt för dig som vill fortsätta det högländska äventyret. Endast två kilometer västerut kan du ta Skye Bridge över till ön Isle of Skye som är vida känt för sin topografi och dramatiska bergsvyer. Om du däremot längtar efter storstadspulsen men har tröttnat på att färdas bakom ratten, kan du via Kyle of Luchalsh Railway Line ta järnvägen till Inverness för shopping och nöjen. 

 

Tre rekommenderade stopp på vägen: 

Trumpan Church (Isle of Skye)
En kyrkruin med en brutal historia. År 1578 tände medlemmar ur klanen MadDonald eld på kyrkan och brände inne samtliga kyrkobesökare (utom en). Klanen MacLeod hann dock upp gärningsmännen innan de hann lämna ön. Dusten som följde blev senare känd som Battle of the Spoiling Dyke. Legenden säger att mystisk spöksång kan höras på årsdagen av det blodiga slaget. 

Calum’s Seal Trips
Åk på sälsafari. Båten avgår tre gånger dagligen. Även uttrar och en och annan delfin kan skymtas från relingen.

Gairloch Trekking Centre
Upplev högländerna till häst. Gairloch Trekking Centre erbjuder ridlektioner och guidade ridturer i det vackra landskapet. 

 Läs mer om Ullapool–Kyle: http://www.lonelyplanet.com/scotland/highlands-and-northern-islands/ullapool-to-kyle-of-lochalsh