Utvandrarnas väg – nio historiska mil

Den stora svenska folkvandringen mellan 1840 till 1930 känner du säkert till. Under den perioden lämnade runt 1,5 miljoner personer svenskar fosterlandet bakom sig med förhoppning om ett nytt, bättre liv i Amerika. Det uppskattas att 150 svenskar om dagen emigrerade över Atlanten bara år 1882.

Vissa socknar avfolkades med nästan 50 %. Om detta skrev författaren Vilhelm Moberg i sitt stora utvandrarepos om Kristina från Duvemåla och hennes Karl-Oskar. På Utvandrarnas väg mellan Karlshamn och Eriksmåla får du chansen att på nära håll uppleva Vilhelm Moberg-land.

Om du läst Utvandrarna så kommer du att känna igen dig. Till din hjälp finns broschyren ”På tur i Vilhelm Mobergs utvandrarbygd” att hämta på turistbyråerna. Rekommenderas varmt när du inte vill missa något på vägen.

I Kristinas fotspår
Längs de nio milen får du chansen att följa i utvandrarnas spår: Från romanfiguren Kristinas älskade astrakanträd till Utvandrarmonumentet i Karlshamn. Lev dig in i den tidens levnadssätt genom de museer, hembygdsgårdar, kulturen och institutioner som lyfter skildringarna i Vilhelm Mobergs verk.

Utvandrarnas väg bjuder på en upplevelse som blandar natur och kultur, anpassad för såväl bilburna som de som föredrar cykeln eller att ta sig fram till fots.

Tre stopp längs vägen:
Duvemåla och Rundqvistagården
Njut av en kopp kaffe med hembakat i naturskön miljö, samtidigt som du lyssnar till berättelserna om Vilhelm Moberg och folket som bodde i byn. Läs mer på www.emmaboda.se/duvemala.

Korpamoen Ljuder
Korpamoen är en torpfastighet beläget i Bondeskogs by i Ljuder socken som anses vara Wilhelm Moberg förebild till Carl-Oskars och Kristinas hemgård i böckerna. Första onsdagen i juli varje år hålls en Mobergafton
på Korpamoen.

Utvandrarmonumentet
Utvandrarmonumentet "Karl-Oskar & Kristina" av Axel Olsson är en skulptur tillägnat utvandringen till Amerika. Statyn står vackert belägen vid havet och i närheten av blomsterrika parkområden i Karlshamns södra del.

För mer information om Utvandrarnas väg besök www.utvandrarnasvag.se.