Vildmarksvägen

Vill du uppleva den Norrländska vildmarken från sin mest genuina och oredigerade sida? Då är länsväg 342 mellan Vilhelmina i södra Lappland och Strömsund i norra Jämtland – även kallad Vildmarksvägen – ett måste.

Det är framför allt en naturväg, så passa på att tillryggalägga sträckan under sommaren. Över det spektakulära fjället Stekenjokk är vägen bara öppen från början/mitten av juni till mitten av oktober. Under vinterhalvåret är det för mycket snö. Men detta faktum bara spär på fascinationen över denna fantastiska vägsträckning, som även bjuder på en hel del intressanta stopp längs vägen.

Vildmarksvägen sträcker sig från Strömsund i norra Jämtland mot nordväst. Vidare går vägen in i södra Lappland till Vilhelmina och söderut tillbaka till Strömsund igen om man så vill. En sträcka på ca 500 kilometer som tar dig över fjäll och längsmed strida floder och vattenfall. Det är den perfekta destinationen för naturälskare och äventyrare som tycker att resan är minst lika viktig som själva målet.

Björnland
Strömsunds kommun är vida känt för att ha den tätaste förekomsten av brunbjörn i Sverige. Det förekommer tre björnar per 10 000 hektar mark. För gemene man säger det kanske inte så mycket, men siffran är jämförbar med den högsta björntätheten i hela världen. Frånsett björn finns det en lång rad andra ståtliga varelser som stryker omkring i det vidsträckta området – till exempel älg, lodjur, varg, fjällräv och örn.

Norrländsk gästfrihet
I motsats till det rika djurlivet är det däremot glest mellan invånarna längs Vildmarksvägen som sträcker sig över hela tre kommuner. På ett område stort som Västra Götaland bor det bara 22 000 invånare, vilket är mindre än en boende per kvadratkilometer. Men den kultur och gästfrihet som möter dig här är svåröverträffad. Här kan du ta del av samisk kultur och nordlig svensk gästfrihet. Njut av gott sällskap och lokala smaksensationer som nybakt bröd med getost och hjortronmarmelad, älgfilé, nyfångad röding och frasiga våfflor. Längs vägen står caféer och restauranger redo att serva dig med läckerheter.

Aktiviteter för naturälskare
Vildmarksvägen är ett paradis för natur- och äventyrsmänniskor som uppskattar en tripp i det fria. Här kan du ta små avstickare på de många vandringslederna eller upptäcka fjällvärlden på mountainbike, i kanot, hundsläde eller ta en helikoptertur för att få nya perspektiv på tillvaron.

Tre rekommenderade stopp på vägen:

Korallgrottan
Grottans gångar och salar har en total längd på drygt fem kilometer. Tillsammans med en erfaren grottguide kan du åla dig genom trånga passager och upptäcka dess fantastiska grottsalar.

Viltsafari
Det finns gott om möjligheter att utforska traktens djurliv. Ge dig ut på björn-, älg- eller bäversafari för en upplevelse utöver det vanliga.

Dagstur till Lejarfallet
Från parkeringsplatsen i Ankarede går en lättgången stig på tre kilometer till det underbara Lejarfallet. Packa picknikkorgen inför vandringen! Vid Lejarfallet finns två idylliska grill-/och rastplatser.

Börja äventyret redan nu genom att läsa vidare på Vildmarksvägens hemsida: www.wildernessroad.eu.