AD Bildelar > Nyheter > Björn Wirdheim – med hela racingvärlden som arbetsplats
Björn Wirdheim – med hela racingvärlden som arbetsplats
Få svenskar har varit närmare de glamourösa bensinångorna i Formel 1 än Björn Wirdheim. 2004 var han reservförare för Jaguar och en hårsmån från att landa en ordinarie styrning i F1. Ödet ville dock annorlunda, vilket dock inte gjort hans karriär mindre framgångsrik. Tvärtom – med stora framgångar i såväl japanska Super GT och den europeiska Le Mans-serien. Vi fick en pratstund med världsstjärnan Björn Wirdheim – om japansk racingkultur, egna karriären och om det var bättre förr.Få svenskar har varit närmare de glamourösa bensinångorna i Formel 1 än Björn Wirdheim. 2004 var han reservförare för Jaguar och en hårsmån från att landa en ordinarie styrning i F1. Ödet ville dock annorlunda, vilket dock inte gjort hans karriär mindre framgångsrik. Tvärtom – med stora framgångar i såväl japanska Super GT och den europeiska Le Mans-serien. Vi fick en pratstund med världsstjärnan Björn Wirdheim – om japansk racingkultur, egna karriären och om det var bättre förr.
Hur skulle du beskriva intresset och inställningen till motorsport i Japan?
– Det finns ett oerhört starkt intresse för motorsport i Japan och i synnerhet för Super GT. Publiksiffrorna är väldigt höga, som mest strax över 100,000 under vår mest populära racehelg. Fansen är mycket dedikerade och man lär känna vissa eftersom de dyker upp på samtliga lopp för att följa sitt favoritmärke eller förare. Super GT-organisationen är smarta genom att fokusera på barn familjer med speciella evenemang för de mindre där det är obligatoriskt för förarna att ställa upp, på så sätt hjälper de till att grundlägga ett intresse från tidig ålder.
Trots dina framgångar i Japan under närmare ett decennium har du ändå valt att bo kvar i England, hur kommer det sig?
– De första två åren bodde jag i Japan eftersom jag körde både Formula Nippon eller Super Formula som det nu heter, och Super GT. Då var det väldigt mycket testande med inriktning på framförallt däcken vi använder eftersom det alltid varit fri konkurrens mellan de olika konstruktörerna samt att man utvecklar däck från race till race beroende vilka temperaturer som förutspås och så vidare. När jag sedan slutade köra formelbil så passade det rätt så bra att flytta hem till England (min flickvän är engelska) eftersom det var längre uppehåll mellan tester och race. Nu för tiden sköter min japanska teamkamrat alla tester och själv så kör jag kanske bara de sista försäsongstesterna innan första racet och kanske något mot slutet av året förutsatt att vi har chans på mästerskapet. Det är ett upplägg som passar både mig själv och mitt team och det ger mig möjlighet att köra andra mästerskap parallellt som jag gjorde under fjolåret.
2004 var du reservförare för Jaguar i F1. Det var väl egentligen tillfälligheter som gjorde att det inte blev en ordinarie plats i ett F1-stall efter det. Hur ser du tillbaka på den tiden?
– Jag hade ett treårigt kontrakt med Jaguar med olika optioner och scenarion, tanken var att jag skulle samla erfarenhet under det första året som reservförare för att så småningom flyttas upp till ordinarie. Sen drog Ford sig ur och då försvann mina chanser men en sådan sak var ju omöjlig att förutse när jag skrev på kontraktet. Jag hade ju erbjudanden från Jordan och B.A.R. också men i det läget var det ingen tvekan om att Jaguar-alternativet var det bästa. Så det är väl inget som går att ångra direkt, det var ju så många pusselbitar som skulle falla på plats för att det skulle bli något. Och när Jaguar såldes så fanns det inga öppningar inom F1 som inte krävde att jag tillförde teamet en ordentlig budget. Sen ville jag inte fortsätta som testförare ett år till, jag ville tävla och det var mest därför som jag försökte ta mig vidare till USA och Champ Car.
Hur skulle du beskriva de största skillnaderna mellan att ratta en F1-bil anno 2004 jämfört med idag?
– Där var timingen i varje fall rätt, 2004 så var bilarna som bäst, sedan dess har man gjort en massa förändringar som i mitt tycke gjort F1 mindre intressant. Det är kul att jämföra varvtiderna som vi åkte på då jämfört med nu. Då gick det rejält mycket fortare och med högre G-krafter än det varit under de senare åren och dessutom med riktigt motorljud! Jag tror att nu för tiden så är F1 mycket lättare att köra fysiskt sett med sämre downforce men kanske svårare tekniskt att få ut det där sista på grund av att däcken är så dåliga i jämförelse med vad de var. Men det låter som att man är på väg tillbaka tankemässigt med de nya reglerna, bredare däck och bättre downforce. Jag läste så sent som idag att man simulerar att det blir krafter på över 5G jämfört med som det är nu runt 3G i de snabbaste kurvorna. Det kommer att ställa väldigt annorlunda krav på förarna.
Finns det några aspekter av racing i Japan som F1 hade kunnat ta lärdom av?
– Interaktion med fansen framförallt och det är alldeles för dyrt att gå och titta på Formel 1 idag på plats. Men jag tycker det verkar som att de som har ansvaret idag för F1 har slutat att bry sig. De är insnöade i gammalt tänk så det skulle nog vara bra att få in yngre mer dynamiska personer i den cirkeln. Jag tycker att F1 är dåliga på att ta hand om sina trogna fans. Målgruppen är för snäv.
Hur ser du på din egen fortsatta karriär?
– Jag har inga tankar på att lägga av men det är inte alltid man har kontroll över det själv naturligtvis. Men så länge jag är snabb och levererar resultat så finns det alltid en fortsättning. Jag har samlat på mig en enorm erfarenhet genom att köra i en mängd olika kategorier och i mästerskap med tufft motstånd på professionell nivå. Jag har nått en punkt i min karriär där jag aldrig behöver tvivla på mig själv och min förmåga vilket ger ett helt annat lugn i mig själv. Jag hade en stor framgång förra året när jag gjorde min comeback i europeisk racing efter 10 år i Japan och vann European Le Mans Series. Och två av de senaste tre säsongerna i Japan har vi slutat runner-up i Super GT så de senaste åren har varit de starkaste under hela min karriär. Resultaten öppnar för nya möjligheter och det finns fortfarande mycket som jag vill uppnå så framtiden ser lovande ut.
För de som vill följa din framfart på banan, var gör man det bäst?
– Min hemsida naturligtvis, wirdheim.com och sen sänds faktiskt mina lopp live på Youtube genom Nissan Motorsports egna kanal med engelska kommentatorer. Adressen är live.nismo.tv. Där kan man också se racen i efterhand. Det är väl värt att ta en titt på, våra lopp är alltid spännande jämfört med andra mästerskap. Super GT är standardvagnsracing i LMP1 fart (nästan). Sen kommer det att bli åtminstone ett race för mig i Europa, kanske fler som också kommer att kunna följas via TV och webb men detaljer om det dyker upp på min hemsida så småningom.